Ősz van. Igazi, esős, hideg idő, ahogy az ilyenkor október végén jár itt nekünk Európa közepén, lévén 4 évszak beiktatva éves menetrendünkbe. S ha már hideg, akkor jöhetnek a belülről is melegítő, kissé nehezebb ételek, mint a sztrapacska és a tócsni, KV kedvencei. Ki nem hagyná, hogy egyen egy jó "plackit", juhtúrós vagy káposztás sztrapacskát, ha Szlovákia felé jár, de otthon sem rest ezeket a finomságokat elkészíteni, mert Panka és a gyerekek igencsak szeretik, ha ezzel kényezteti őket. A tócsni, placki vagy bramborák ízesítése csak fantáziánkon múlik. Lássunk neki!
Sztrapacska
Hozzávalók:
1 kg burgonya
40 - 50 dkg liszt
1 tojás
só,
olaj
ízesítéshez: juhtúró vagy savanyú káposzta
Elkészítése:
A nyers, meghámozott burgonyát lereszeljük, összekeverjük a tojással és annyi liszttel, hogy közepes sűrűségű, a galuskához hasonló állagú tésztát kapjunk. Nokedli szaggatón forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk.
Kiemeljük, tálba rakjuk és leöntjük szalonna zsírral (vegetáriánus változatban egy kis olajjal keverjü össze), majd juhtúróval (brindza) vagy párolt édes vagy savanyú káposztával. A tetejére tegyünk pirított szalonnát.
Tócsni
Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 tojás
2-3 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, majoránna
olaj
Elkészítése:
A krumplit hámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a szétnyomott fokhagymát, ízlés szerint majoránnát, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A masszát evőkanállal az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. lassú tűzön aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
Tehetünk rá tejfölt, reszelt sajtot, ehetünk hozzá savanyúságot, vagy sózott, karikázott lilahagymát.
Jó étvágyat kívánunk!
Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!